Barnabas De Rudder

Stichting Pim De Rudder opent zomer met kunstmarkt

Herinneringen aan Pim koesteren

Weinig mensen die Assenede meer op de kaart hebben gezet dan wijlenPim De Rudder. Hij had zijn eigen kunstgalerie in Assenede, en haalde grote namen als Hugo Claus, Jef Geeraerts en Jan Decleir naar de polders. Hij stond ook mee aan de wieg van het festival A(rt)ssenede. Het leverde hem bekendheid op die tot ver buiten de gemeentegrenzen reikte. Ruim twee jaar na zijn dood probeert de ‘Stichting Pim De Rudder’ de
herinnering aan ‘onze kunstpaus’ hoog te houden. Op 3 en 4 juli organiseren ze zelfs een heuse kunstmarkt aan de ‘Place du tertre van het Noorden’. Tijd voor een goed gesprek met Barnabas De Rudder (58), zoon van.

Het is dit jaar zestig jaar geleden dat Pim De Rudder een galerij opende in onze gemeente. Omdat te vieren organiseert de Stichting Pim De Rudder op 3 en 4 juli een kunstmarkt in de galerij aan de Hoogstraat. “Het is onze manier om de zomer op een kunstige manier te openen”, zegt Barnabas De Rudder op een zonninge ‘Place des Moules’, de naam die het befaamde binnenpleintje van de galerie op de hoek van de Hoogstraat en de Markt kreeg.

Schone verhalen

Pim De Rudder nodigde er ooit de crème de la crème van de nationale en internationale kunstscène uit. “Mochten deze muren kunnen praten, er zouden veel schone verhalen verteld worden”, gaat Barnabas verder. “Pim had zoveel tentakels in de kunstwereld. Hij trok bijna wekelijks naar Brussel en Antwerpen, maar ook in Amsterdam en Parijs was hij bekend.” Het zorgde ervoor dat de galerie van Pim en zijn toenmalige echtgenote Kiki ooit ‘the place to be was’. “Het was pure avant-garde. Alles was hier extravagant. De kunst, maar ook de mensen die hier kwamen.”

Standbeeld

Via de Stichting Pim De Rudder proberen Barnabas en een aantal vrienden van Pim de gedachte aan die dagen levendig te houden. “We beseffen goed genoeg dat die hoogdagen niet meer terugkomen, maar Pim verdient het herinnerd te worden. We moeten de herinneringen aan Pim koesteren. Deze galerie was zijn levenswerk. Dat willen we hoog houden.”
Ooit was er zelfs sprake om een standbeeld op te richten in het centrum van Assenede. “Die plannen bestaan nog steeds. Pim heeft er zelfs ooit voor samengezeten met de befaamde beeldhouwer Frans Heirbaut. Want ook dat was Pim, het moest kwaliteit zijn. Anders begon hij er niet aan. Maar kwaliteit kost geld en dat is er momenteel niet in overvloed.”

Activiteiten

Daarom organiseert de Stichting Pim De Rudder allerlei activiteiten. Op zondag 27 juni is er van 11.00 tot 18.00 uur een grote kunstverkoop ten voordele van de Stichting Pim De Rudder bij de Verbeke Foundation . Honderden kunstwerken worden er tegen democratische prijzen te koop aangeboden.

Ook 3 en 4 juli organiseert de Stichting Pim De Rudder ook zelf een eigen kunstmarkt. “Op onze befaamde Place des Moules zullen kunstenaars, verzamelaars en ander potentieel volk hun onuitgegeven werk, overschotten, te lelijk bevonden schilderijen, uitgekeken kunstboeken, of andere op kot en zolder belandde artefacten kunnen verkopen tegen marktprijzen.”

Hoogdagen

Volgens Barnabas worden het echte hoogdagen. “Het moet sowieso de veiligste plek op aarde worden. Zo plaatsen we een ontsmettingscabine aan de inkom waar iedereen van kop tot teen gedesinfecteerd wordt. Dit door een combinatie van UV, ozon, chloroquine en alcohol. ’t Is een kwestie van het juiste evenwicht te vinden”, knipoogt hij. De appel valt duidelijk niet ver van de boom. Humor was nooit ver weg als Pim in de buurt was en die humor zal ook tijdens de kunstmarkt aanwezig zijn. “En muzette! Want ook dat was Pim.” Daarnaast voorzien ze er ook een prijs voor het mooiste mondmasker, het mooiste standje en een publieksprijs.

PRAKTISCH

De tentoonstelling start op zaterdag 3 juli om 11.05 uur, op zondag 4 juli is de galerie open van 11.00 uur. In principe is het evenement rond 18.00 uur afgelopen, maar de Place des Moules kennende zou dat wel eens na zonsondergang kunnen zijn. Pim zou het niet anders gewild hebben….

Toegang tot de markt is gratis voor leden, niet leden betalen 5,00 euro. Voor die prijs kan je wel rekenen op een gratis drankje. 

Info: Stichting Pim De Rudder, Hoogstraat 4-6 (Rue Marcel Broodthaers), 9960 Assenede. Barnabas De Rudder 0488 33 35 07, placedesmoules@gmail.com.

Laat een reactie na

Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info