Patrick en Maarten Martens

Patrick en Maarten delen hun passie voor de sport

Gedrevenheid, dat is wat Patrick (62) en Maarten Martens (36) typeert. Vader Patrick was jarenlang de organisator van de U13Cup, het internationale jeugdvoetbaltornooi dat Bassevelde op de wereldvoetbalkaart zette. Zoon Maarten Martens schopte het tot Rode Duivel en timmert vandaag volop aan zijn carrière als trainer. Binnenkort ruilt hij de jeugdopleiding van Club Brugge voor een job als hoofdtrainer bij Jong AZ. Daardoor zal Maarten wat minder in Bassevelde te vinden zijn, maar de band tussen vader en zoon blijft ijzersterk.

Ik denk dat ik meer dan 1.000 matchen van Maarten gezien heb.

“Die kleine moet naar Anderlecht!” Het verhaal van de U13Cup in Bassevelde is onlosmakelijk verbonden met het talent van Maarten Martens. Als Maarten op achtjarige leeftijd naar de hoofdstad trekt om te gaan voetballen bij het grote RSC Anderlecht, ontstaat een vonk. Die vonk mag gezien worden als de ‘big bang’ die aan de basis ligt van 25 jaar voetbalgoud in het kleine polderdorp Bassevelde. De vonk en het brein van Patrick Martens, fiere vader en de man die de visie en de ballen had om een internationaal jeugdvoetbaltornooi op te zetten in Bassevelde. Organiseren laat hij al enkele jaren over aan anderen, zijn zoon Maarten blijft hij evenwel op de voet volgen. “Ik denk dat ik al 1.000 matchen van Maarten gezien heb en ook als trainer blijf ik hem volgen”, weet Patrick. “Toen hij als kind bij Anderlecht speelde, gingen we overal mee, maar ook later bij RKC Waalwijk of AZ Alkmaar. Veel mooie herinneringen. Ik koester ze allemaal. Als vader maakt het niet uit waar je kind speelt, je bent altijd even fier. Al moet ik zeggen dat, toen hij zijn debuut maakte in Anderlecht, ik wel een traantje gelaten heb. Nu kijk ik er ook naar uit om opnieuw naar AZ Alkmaar te gaan kijken. We zullen daar zeker nog mensen kennen. Overal trouwens waar Maarten gespeeld heeft, kennen we nog mensen.”

Gemeenschappelijke interesses

Toch heeft Patrick Martens lang niet alle matchen gezien. “Als hij op buitenlandse stage moest met de jonge Rode Duivels, bleven wij gewoon thuis.” “Ik vond dat ook niet nodig”, zegt Maarten. “Tegenwoordig heb je ouders die hun kinderen overal volgen. Ik zie dat bij Club heel goed. Je hebt echt spelers die dat nodig hebben. In elk stadion dat ze spelen, zoeken ze meteen hun ouders op in de tribune. Ik had dat niet. Bij AZ wist ik uiteraard waar ze zaten. Als je dan een wereldgoal scoort, is het wel fijn om dat te kunnen delen, maar het is niet dat ik slechter presteerde als ze er niet waren.”

Laat je niks wijsmaken, de band tussen Maarten en Patrick is intens. “We delen heel erg veel gemeenschappelijke interesses. Voetbal, koers,…. Als we de kans krijgen, kijken we samen. Da’s genieten met heel de familie. Ik vraag ook soms raad aan mijn pa als het over koers gaat. Bij Club hebben we de gewoonte om tijdens de Ronde van Frankrijk elk een eigen ploeg samen te stellen en dan wordt er na elke rit een klassement opgemaakt. Ik win graag en dus vraag ik raad aan pa. Al heb ik die raad lang niet altijd gevolgd.” (lacht)

Winnen

Het typeert Maarten Martens wel. Altijd en overal willen winnen. “Dat zit er al in van kindsbeen af”, zegt Patrick. “Alles was om te winnen bij ons thuis. Als we samen met de fiets naar de voetbal reden werd er gespurt.” Maarten lacht. “Ik herinner me dat nog en herken dat ook wel. Weet je? Kinderen kopiëren heel veel gedrag van hun ouders. Dat merk ik als jeugdtrainer heel goed. Soms zie je karaktertrekken bij spelers die tijdens gesprekken met hun ouders ook terugkomen. Er is één ding dat je niet kan aanleren en dat is winnaarsmentaliteit. Op dat vlak zat ik wel goed.”

Patrick knikt. “Ik waakte er wel over dat hij er altijd voldoende voor deed en dat hij niet begon te zweven, maar eigenlijk had ik al snel door dat dit niet zou gebeuren. Maarten is altijd een harde werker geweest en altijd voetjes op de grond.”

Ondertussen is Maarten Martens zelf vader. “Ik heb twee dochters: Anaïs (11) en Malin (4). Twee totaal verschillende karakters.” Of Maarten een strenge papa is? Patrick: “Ach, je kan dat niet vergelijken met in onze tijd. De tijden zijn gewoon veranderd.”

Rest nog de vraag van wie Maarten dat voetbaltalent geërfd heeft. “Ik heb in de eerste ploeg van Bassevelde gespeeld. Centervoor. Ik moest het vooral hebben van mijn inzet en mentaliteit, dus daarvan zal het niet komen”, aldus Patrick.

Maarten: “Centervoor? Dat wist ik helemaal niet. Ik weet wel dat ma ooit één voetbalmatch gespeeld heeft en dat ze meteen gescoord heeft. Ik herinner me ook nog dat pa trainer was van de preminiemen in Bassevelde en ma délégué. Af en toe deed ik zelfs eens mee. Ik was toen een jaar of vijf. Mooie herinneringen.”

Laat een reactie na

Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info