Sam Baro

Ik vind het fijn om terug te kunnen geven

Selfmade man, doener, geboren ondernemer. Je kan verschillende etiketten kleven op de mens Sam Baro (44). De grote baas van ‘Planet Group’ haalde in 2019 de nationale krantenkoppen toen hij 50 elektrische BMW i3’s aankocht en zo eigenaar werd van het groenste wagenpark van het land. In Oosteeklo kennen ze hem als de man die kasteel Roegiers nieuw leven inblies, in Assenede rekenen ze dan weer op zijn sterke schouders om van het centrum opnieuw de parel van het Meetjesland te maken. En dan zijn er nog plannen voor een zorgboerderij in de Kloosterstraat. Tijd voor een goed gesprek met de man die zich stilaan de bekendste ondernemer van Assenede en omstreken mag noemen.

We maken ondertussen onze eigen likeur. Niet om veel winst te maken, maar gewoon omdat het plezant is.

Wie in de jaren negentig het geluk had om met Sam Baro aan de toog van café De Strandpaal te zitten, had nooit durven voorspellen dat hij in 2021 aan het hoofd zou staan van een bedrijf met meer dan 1.000 werknemers. “Eerlijk? Ik had het ook niet verwacht”, lacht Sam terwijl hij ons ontvangt in zijn immense bureel aan de Gentse Loop. Alles aan de man straalt energie uit. Je voelt de passie er letterlijk van de muren druipen. Iets wat Sam Baro ook als jonge kerel al typeerde. Haar tot midden de rug, maar ondertussen wel de helft van het Meetjesland naar Assenede lokken als organisator van een eigen Woodstockrockfestivalletje.

Zo’n vijftien jaar geleden werd de alternatieve festivalorganisator zakenman. “Ik werkte op de HR-afdeling van een groot IT-Consulting bedrijf en had vaak het gevoel dat ik dit evengoed voor mezelf kon doen.” En dus besliste Baro met IT-Planet zijn eigen IT-Consulting bedrijf op te richten. Ondertussen is hij op zijn 44ste baas van Planet Group, dé HR Expert in Flexible & Temporary Staffing actief in IT (IT-Planet), HR (HR-Planet) en Zorg (X-Care in Motion) dat op enkele jaren tijd groeide van honderd naar meer dan 1.000 medewerkers. “Zot hé! Vroeger zei ik altijd dat ik een jaartje ouder was als ze mij naar mijn leeftijd vroegen. Op één of andere manier voelde dat voor mij geloofwaardiger, maar ondertussen raadt mijn vrouw mij toch aan om er af en toe een jaartje af te doen.” (lacht).

Back to business. “Het aanvankelijke plan was te groeien naar een bedrijf met 100 medewerkers en dan mogelijks te verkopen. Maar het ondernemen is zo plezant dat ik doorgedaan heb. Er liggen ook zoveel kansen voor het grijpen. Ik amuseer mij te pletter!” Een uitspraak die Sam Baro typeert: keihard gas geven en je tegelijkertijd amuseren. “Ik kan niet stilzitten. Dat gaat in golfbewegingen. Als ik een groot project af kan ronden, ben ik blij dat er opnieuw wat meer rust komt in mijn leven. Maar die rust mag niet te lang duren of ik word rusteloos. Dan begint het opnieuw te kriebelen om te ondernemen.” En dat is ook wat Baro doet. Met de Planet Group, maar ook in zijn eigen thuisgemeente. “Ik hou van Assenede. Het is de gemeente waar ik opgroeide. Assenede heeft me ook veel gegeven. Ik vind het fijn om terug te kunnen geven.”

Nooit valt het gesprek stil, dat zit niet in de mens Sam Baro. “Het ondernemen heeft alleen maar voordelen, behalve dat mijn leven tot op de minuut geregeld is. Ik heb simpelweg de luxe niet om tijd te verspillen.”

Eén keer valt er wel een korte stilte. Als de plannen met de drie panden op de Markt van Assenede ter sprake komen. “De dorpskanker!”, steekt Baro zijn handen in de lucht. “Allé, dat is toch wat de krantenkoppen schreven.” Het doet duidelijk nog pijn. Sam Baro praat altijd met liefde over zijn Assenede en dus ook als het over ‘zijn’ project op de Markt gaat. “Ik heb die panden in de tijd overgekocht van de familie Christiaen. Ik wilde voorkomen dat er iemand roekeloos zomaar “lelijke” appartementen zou zetten. Ik wil de Markt graag in zijn oorspronkelijke grandeur herstellen. Dat wil zeggen met zijn originele gevels, maar wel met een hedendaagse binnenkant.”

De Assenedenaar zal wel nog wat geduld moeten oefenen. “Zonder corona waren we waarschijnlijk al bezig met de heropbouw van de panden. Uiteindelijk moeten ze eerst afgebroken worden. Daarnaast moeten ook de plannen nog wat hertekend worden. Aan de voorgevels gaan we voor het oude karakter, binnenin voor een modern gebouw met veel ruimte, licht, natuurlijke elementen, veel wit, veel groen en een streepje zwart,….
Met het project wil Sam Baro ook het centrum voor een deel hertekenen. “Het Stadhuisstraatje wordt verbreed en we zullen via de nieuwe panden ook de doorsteek maken naar het park rond het gemeentehuis. Achteraan komen er grote glaspartijen. Op die manier vergroten en vergroenen we het centrum van Assenede.”

Automatisch komt ook het oud gemeentehuis ter sprake. “De gemeente had het me beter al verkocht.” Sam Baro lacht, maar in zijn stem schuilt ook ernst. “Hoe fijn zou het niet zijn om het oud gemeentehuis te renoveren en te verwerken in het geheel? Een masterplan voor het hart van Assenede. Het is echt mijn intentie om er iets heel erg moois van te maken.”

Baro houdt niet van half werk. Ook niet bij de renovatie van zijn eigen woning, het oude kasteel Roegiers aan de rand van de Oosteeklose bossen. “De volledige gevel wordt vernieuwd. Ik heb zelf eigenhandig een groot deel van de voegen uitgekapt.” Ondertussen probeert hij ook een eigen zorgboerderij uit te bouwen in de Kloosterstraat. “Ook dat is eigenlijk weer een wat uit de hand gelopen hobby. Ik ben hobbymatig bezig als fruitboer. Puur uit plezier en goesting. We maken ondertussen onze eigen likeur, eau de vie en calvados. Niet om veel winst te maken, maar gewoon omdat het plezant is. Omdat ik op zoek was naar grond ben ik uiteindelijk in de Kloosterstraat terechtgekomen. Toen ik de gronden van busmaatschappij Hinssen kon aankopen, groeide het idee van een zorgboerderij. Een ontmoetingsplek voor senioren, een plek waar ze zich ook nog nuttig kunnen maken en toch genieten van een welverdiende oude dag.”

Het is duidelijk dat de ondernemer in Sam Baro nog lang niet uitgeblust is. In zijn hoofd is hij allang weer bezig met het volgende project. “Ik was als jonge gast altijd al sociaal geëngageerd en zal dat altijd blijven. Zomaar geld weggeven zal ik nooit doen, maar als mensen een goed idee hebben, mogen ze mij altijd contacteren om mee te denken, of om initiatieven op een of andere manier te steunen zodat Assenede er beter van wordt.”

1 Reactie

Laat een reactie na

Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info