De Trekvogels

Iedereen was vergeten hoe schoon de kreken, de polders of de Antwerpse Heirweg in Oosteeklo waren

Assenede zette zich in 2020 op de kaart als echte wandelgemeente. Nooit werd er meer gewandeld. Een trend die de leden van wandelclub De Trekvogels hopen door te trekken in 2021. “Steeds meer inwoners herontdekken de schoonheid van de natuur in onze gemeente.”

Annemie Haillez (66) is de fiere voorzitter en secretaresse van wandelclub De Trekvogels. Tijdens de coronacrisis zorgde Annemie er samen met de leden van haar wandelvereniging voor dat haar dorpsgenoten iets om handen hadden. Al was ‘iets om voeten hebben’ in dit geval misschien een betere uitdrukking. “Tijdens de eerste lockdown zat plots iedereen in de zetel”, vertelt Annemie, “ook wij in eerste instantie. Normaal zijn we elk weekend op pad om te gaan wandelen, maar nu mocht je nergens heen. Daarom groeide al snel het idee om voor onze leden wandelingen in onze eigen gemeente te organiseren. We zagen dat heel klein, maar toen we aanklopten bij de sportdienst van de gemeente voelden we heel erg veel enthousiasme. Dat enthousiasme is achteraf heel erg terecht gebleken. Iedereen lijkt plots aan het wandelen geslagen.”

Annemie vertelt het met de nodige trots. “Ik vind het fijn dat we met onze wandelingen onze eigen gemeente opnieuw ontdekt hebben. Ook ik. Iedereen kent de kreken, maar ik was al lang vergeten hoe schoon die waren. Hoe schoon zijn de polders in Boekhoute trouwens? Of de Antwerpse Heirweg in Oosteeklo? Als wandelaar heb je ook meer tijd om van die schoonheid te genieten. Je zit echt te midden van de natuur, iets wat je op de fiets toch minder hebt.”

Op een bepaald moment was Assenede zelfs even een nationale hype. Ook daar zaten De Trekvogels voor iets tussen. “Met de opnames van het VRT-programma Black-Out hadden we het idee om een Black-Out-wandeling te organiseren. Samen met de cultuurdienst van de gemeente gingen we aan de slag. Opnieuw met het idee om iets voor de eigen mensen te doen, maar dat draaide toch even anders uit. Die wandeling werd overal opgepikt door de media. Plots kwamen ze uit heel het land wandelen in Assenede. Onder druk van de VRT hebben we de naam van de wandeling wel moeten veranderen naar ‘De Kreken’, maar ondertussen stond Assenede wel op de kaart als echte wandelgemeente. De wandeling loopt trouwens nog steeds en blijft populair.”
Volgens Annemie zal wandelen ook na corona actueel blijven. “Niet iedereen zal blijven wandelen. Dat beseffen wij ook, maar er zijn wel heel veel mensen die de magie van het wandelen ontdekt hebben. Je bent buiten, geniet van de seizoenen,…. Voor sommige mensen is het echt mentale en fysieke therapie, voor anderen is het dan weer een heel erg sociaal gegeven. Het leuke is dat iedereen er zijn eigen ding kan inleggen.”

Nu de vaccinatiecampagne stilaan op gang komt en iedereen droomt van herwonnen vrijheid zijn De Trekvogels niet van plan te stoppen met wandelingen organiseren in hun eigen gemeente. “Onze parcoursbouwers hebben nog te veel goesting.” In mei organiseren De Trekvogels een wandeling in Oosteeklo en Bassevelde. “Op vraag van de Gîrnaertfeesten en de feestcommissie van Bassevelde gaan we twee lussen maken. Beide lussen starten in het centrum. Tegen dan is de horeca hopelijk al open. Op die manier kunnen ook die mensen een graantje meepikken van ons wandelplezier.”

Ook zelf kijkt Annemie er heel erg naar uit om opnieuw de wandelschoenen aan te trekken. “Er zijn nog zoveel wandelpaden te ontdekken. Ja, ook in onze eigen gemeente. Ach, zolang we maar kunnen blijven bewegen. Wandelen houdt ons jong! Nog zo’n voordeel van de wandelsport.”

1 Reactie

  • Herman De Groote
    2 jaar ago Reply

    Groot respect voor deze mensen die ons tijdens corona belangeloos de weg tonen naar de mooiste plekjes in Assenede. Leuk dat ze ook eens in de bloemetjes worden gezet! Bedankt Annemie en Etienne.

Laat een reactie na

Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info