Lieve Reyniers

Therapeute met trekpaarden

Lieve Reyniers probeert op haar Power Ranch kwetsbare personen, die door de drukte en de onrust van de huidige samenleving de impact op hun eigen leven verliezen, opnieuw regisseur te maken over hun eigen bestaan. Sleutel in gans het verhaal zijn de trekpaarden van Lieve. “Paarden nemen de gevoelens van mensen over.”

Paarden voelen mensen ongelofelijk goed aan

Lieve Reyniers noemt zichzelf geen paardenfluisteraar, ze probeert de kracht van haar trekpaarden wel te gebruiken om mensen opnieuw richting te geven in het leven. Zelf heeft ze die richting al lang gevonden. In een vorig leven was Lieve beroepsmilitair en trok ze richting Kosovo en Afghanistan. Vandaag staat haar leven in het teken van de zorg. Zo begeleidt ze volwassenen, jongeren en kinderen met psychosociale en gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en autisme in een begeleidingscentrum. “Ik zorg graag voor mensen”, zegt ze zelf. “En ook voor dieren.”

Op haar Power Ranch in de Knikkerstraat probeert ze beide passies te combineren. “Ik vond dat de klassieke hulpverlening niet altijd op alle problemen een antwoord kon bieden. Ik ben reeds heel mijn leven omringd door dieren en ondervind dagelijks de kracht en onvoorwaardelijke liefde die ze uitdragen. Overtuigd van die grote waarde, ging ik op zoek naar aanvullende opleidingen. Aanvankelijk was het de bedoeling om met honden te werken, maar ik werk liever met paarden. Nochtans had ik vroeger niks met paarden. Tot ik de kans kreeg een weekje op stap te gaan met een koppel trekpaarden. Ik ben toen echt verliefd geworden op die grote lieve reuzen. Paarden hebben de ongelofelijke kwaliteit dat ze de gevoelens van mensen overnemen. Als iemand stress voelt, voelt het paard ook stress. Als iemand bang is, is ook het paard bang. Dat werkt ook omgekeerd. Doordat mensen zich over de paarden ontfermen, werken ze tegelijkertijd aan hun eigen innerlijke kracht.”

Mentale gezondheid is door de coronacrisis extra actueel geworden. “De druk die de hedendaagse maatschappij jongeren oplegt, is voor veel jongeren onhoudbaar. De meest kwetsbaren hebben het gevoel geleefd te worden en geen impact meer te hebben op hun eigen leven, met alle gevolgen van dien. Corona vergroot die gevoelens vaak. De inzet van trekpaarden kan die latent aanwezige kracht weer naar boven halen. Door fysieke en mentale kracht op te bouwen, komen de jongeren - net zoals de paarden waar ze mee werken - weer in balans.”

De omgeving waarin Lieve’s Power Ranch gelegen is, te midden de velden, zorgt bijna automatisch voor rust in het hoofd. “De natuur is hier fantastisch. Mensen genieten hier van de rust en het groen. Daarnaast probeer ik het allemaal heel erg laagdrempelig te houden. Ik werk enkel één op één en neem maar een aantal cliënten aan. Anders wordt het te intens voor de paarden. Harmonie is hier het codewoord. Mensen zijn altijd welkom voor een kennismaking. We doen niet moeilijk als mensen na een paar sessies merken dat het hun ding niet is, maar ik ben ervan overtuigd dat, als ze de kracht van die grote lieve reuzen leren kennen, ze vanzelf overtuigd worden.”

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info