Alex Cocquyt

Iedereen kan lopen zolang de goesting er maar is!

Alex Cocquyt (65) uit Boekhoute is een man met een missie. De enthousiaste voorzitter van De Krekenlopers wil zoveel mogelijk mensen aan het lopen krijgen. En of dat lukt, met bijna 450 leden zijn De Krekenlopers onder zijn vleugels uitgegroeid tot de grootste joggingclub van het land. “En er is nog groeimarge!”, maakt Cocquyt zich sterk.

We ontmoeten Alex Cocquyt tijdens – hoe kan het ook anders - een loopje door de Boekhoutse polders. “Onze Meetjeslandse polders zijn fantastisch”, zegt Cocquyt. “Nergens voel je de seizoenen beter dan in onze polders. Hier waait het altijd een beetje harder, hier is het in de zomer net iets drukkender. Geweldig loopgebied.”

Cocquyt vertelt het met het nodige enthousiasme. Zijn ogen blinken als hij over lopen en zijn ‘Krekenlopers’ praat. “Nochtans is lopen voor mij een late roeping. Ik ben pas begonnen op mijn 50ste. Pas op, in mijn jeugd was ik geen onverdienstelijk 800 meter-loper bij atletiekclub AS Rieme, maar daarna trok ik mijn loopschoenen enkel aan om naar de toog te lopen in de bedrijfskantine. Op een bepaald moment woog ik 110 kilogram. Tijdens een medisch onderzoek wees de bedrijfsarts mij op mijn gewicht. Hij zei: Alex, zie je dat voetbalveld daar? Voortaan loop je daar elke week enkele rondjes. Uiteindelijk ben ik nooit meer gestopt met lopen. Bij de 65-plussers lopen er mij weinig leeftijdsgenoten af. Meer nog, op de korte afstanden loop ik  sommige jonge gasten met de glimlach uit het wiel. Ge ziet, het is nooit te laat om te starten. Het is echt één van mijn passies geworden.” 

Blauwe zee

En die passie wil Alex delen. In 2016 werd hij voorzitter van De Krekenlopers. “Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik ben iemand die erg gedreven is. Onder mijn leiding zijn De Krekenlopers gegroeid van 154 naar bijna 450 leden. Dat zie je het best aan de start van sommige grote loopwedstrijden. Onze blauwe clubkleuren haal je er zo uit. Op sommige joggings is het soms net een blauwe zee. Dan ben ik fier. Het is altijd mijn doel geweest om de club uit te breiden en om te vormen tot een moderne sportvereniging. Ik run deze vereniging  dan ook als een bedrijf. Sinds ik met pensioen ben, zijn De Krekenlopers mijn leven. Toch wil ik deze job maar tien jaar doen. Dat betekent dat ik binnen vijf jaar de fakkel doorgeef aan een jonger iemand. Maar hij of zij zal wel dezelfde drive moeten hebben als ik.”

Groeimarge

Tot 2026 gaat Alex gewoon verder met het promoten van de loopsport. “Er is nog veel groeimarge. De loopsport zit geweldig in de lift. Tijdens corona heeft iedereen het lopen opnieuw ontdekt. We merken dat aan ons ledenaantal. Ik denk dat ik sinds het begin van het jaar zeker twintig nieuwe leden aangesloten heb. Soms hele families. De zoon of de dochter begint te lopen en steekt op die manier de ouders aan of omgekeerd. Het leuke aan lopen is dat het zo laagdrempelig is. Iedereen kan lopen. Het enige wat je nodig hebt is goesting en een paar loopschoenen.”

Filosofieën

Toch zijn er volgens Alex Cocquyt verschillende soorten lopers. “Je hebt er die lopen voor de prestatie en de tijden en je hebt er die lopen als ontspanning. Sommige lopen dan weer om rust te vinden in het hoofd en voor anderen is het een manier om van de natuur te genieten. Zoveel lopers, zoveel filosofieën. Wat ik wel weet is dat lopen een microbe is die je vaak nooit meer loslaat eenmaal je ze te pakken hebt. Zeker niet als je ze in groep kunt beleven. Dat wil ik met onze club bereiken. Mensen ergens bij laten horen en op die manier samen een passie te helpen beleven. Door samen naar een groot (loop)doel te werken, op clubreis te trekken of gewoon door op zondag samen al keuvelend een loopje te maken. Mensen verbinden. Daar draait het uiteindelijk om.” 

Meer info over De Krekenlopers, hun wedstrijden en hoe lid te worden via www.krekenlopers.be. 

Start typing and press Enter to search

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen op deze website aanvaardt u het gebruik van cookies.  Meer info